Démon stínů (Lenka Dostálová) - Recenzia

by - 17.3.17

Autorku Lenku Dostálovú už možno poznáte vďaka jej debutu Projekt Alfa, ja som ho však ešte nečítala a na knižku Démon stinů som narazila až keď som pozerala videorecenziu od Markéty z kanálu Svět podle Marillee. Knižka je nabitá akciou, nájdeme v nej rôzne nám neznáme tvory, svety, či civilizácie a tak sa nám prelínajú fantasy prvky s tými sci-fi, pri tom, ako dvojčatá - hlavné hrdinky cestujú naprieč dimenziami a časovými obdobiami, ale o tom až neskôr. Teraz sa pekne vráťme na začiatok.

"Ale tady nejsme doma," odporovala jí Sára.
"Doma je tam, kde máš srdce, ne? Nebo alespoň tak nějak se to říka."

Sára a Lea sú sestry - dvojčatá žijúce v detskom domove. Majú len jedna druhú, ale aj to sa zmení, keď si jedno z dvojčiat adoptuje pani Dosenová. A tak sa zrazu Sára ocitá v neznámom prostredí a zisťuje, že nie je až tak normálna, narozdiel od jej sestry oplýva magickými schopnosťami. Postupne sa jej začínajú vynárať spomienky, na obdobie pred tým, než žili v detskom domove a zisťuje veci, ktoré v nej boli dlhé roky potláčané mágiou. Nielenže už so svojou sestrou nezdieľa izbu, musí sa jej navyše vyhýbať, aby ochránila ju aj seba. Keď boli malé strana temných im zabila mamu a nemôže dopustiť, aby rovnaký osud čakal aj Leu. Mágiu však z počiatku nevie ovládať a tak sa jej to začína vymykať z pod kontroly (podľa môjho názoru sa to však naučila akosi prirýchlo). Navyše Lukáša, ktorý je jej strážca, posadne tieň pána temnoty a tým pádom stáva jeho otrokom. Aby zachránili nielen jeho, sú nakoniec obe sestry  nútené vrátiť sa do minulosti a pokúsiť sa napraviť čo sa ešte dá.  Pokiaľ viem malo by sa jednať o sériu a už teraz som zvedavá, čo si na nás autorka v ďalšom diely pripraví.

"Zapamatuj si základní tři pravidla. Soustředění, víra a energie. Magická energie, kterou potřebuješ k vykonání kouzla, nepochází pouze z tebe, ale i z tvého okolí. Je všude. A ty ji můžeš ovládat."

Keď som túto knižku začala čítať, mala som pocit, že je určená mladším čitateľom, možno preto, že hlavné hrdinky vyrastali v detskom domove a to mi pripomínala knihy od Jacqueline Willsonovej, ktoré som čítala na prvom stupni základnej školy. To, že som sa mýlila som zistila približne po tridsiatich stranách a príbeh postupom času začal naberať grády a štýl písania autorky mi bol čoraz sympatickejší, bolo vidno, že to má celé premyslené. Na druhú stranu však musím povedať, že niektoré časti knihy sa čítali pomalšie, vynahrádzali ich však tie napínavé a nabité akciou a tak knižku hodnotím na štyri body z piatich.


"Vím, že to pro vás musí být těžké. Tento nový svět mezi vás bude stavět překážky, ale musíte je překonat. Musíte držet při sobě stůj co stůj. Víc vám nemohu pomoci. Hodně štěstí!"


Za recenzný výtlačok vďačím priamo autorke.
A Vám za každý komentár či prečítanie.

Jane :)


You May Also Like

1 komentárov

  1. Kniha vypadá velice zajímavě. Miluju takovéto příběhy, takže se po ní určitě podívám. :)

    OdpovedaťOdstrániť