Jiskra v popelu (Sabaa Tahir) - Recenzia

by - 9.2.17


Jiskra v popelu, alebo v slovenskom preklade Iskra v popole od autorky Saby Tahir je vyrozprávaná z pohľadu dvoch ľudí, ktorí by už zrejme ani nemohli byť viac odlišní, na jednu stranu Laia (asi do 3/4 príbehu som si myslela, že to je Laila), ktorá pochádza z národu Učencov, ktorý je už niekoľko storočí utláčaný Impériom a na tú druhú Elias, ktorého Impérium trénuje, aby sa stal Maskou - chladnokrvným vrahom.
Informácie o knižke:
Originálny názov - An Ember in the Ashes
Autor - Sabaa Tahir
Vydavateľstvo - Host
Žáner - Fantasy, YA

zdroj obrázku: eviebookish
"Na světě jsou dva druhy viny... Jeden z nich je břemeno a ten druhý ti udává směr. Musíš dovolit, aby ti vina sloužila jako něco, co tě pohání. Aby ti připomínala, kým se chceš stát. Udělej si v mysli tlustou čáru. A už ji nikdy nepřekračuj..."

Keď príde Laia o oboch starých rodičov a jej brata Impérium odvedie do väzby, je odhodlaná nájsť odboj, ktorý je jej poslednou nádejou na jeho záchranu. Pre Darina je ochotná urobiť všetko, aj robiť špeha na Šerosrázskej akadémii, ako otrok, u veliteľky, ktorá už nejedného človeka pripravila o život. Elias zase čelí iným problémom, v podobe svojej matky a režimu, kvôli ktorému je odhodlaný utiecť. Do cesty sa mu však pripletie voľba nového panovníka Impéria a neskôr aj samotná Laia a navyše mu auguri, bytosti staré tisícky rokov, ktoré vedia predpovedať budúcnosť povedia, že ak utečie, nikdy nebude šťastný a hlavne bude nenávidieť sám seba za skutky, ktoré by urobil, aby ho nechytili. A tak nakoniec ako jeden z najlepších bojovníkov Šerosrázu bojuje proti svojej najlepšej kamarátke Helene a dvojíčkam Markusovi a Zakovi o miesto cisára.

"Ty jsi jiskra v popelu, Eliasi Veturie. Budeš zapalovat a hořet, pustošit a ničit. Nemůžeš to změnit. Nemůžeš to zastavit."

Ako ste si už mohli všimnúť, na mojom blogu sa veľmi nenachádzajú negatívne recenzie, asi len s výnimkou Následníčky, ktorá dostala dva body z piatich, aj keď si v tejto chvíli nie som istá, či by som jej teraz nedala menej :D Každopádne čo tým chcem povedať je to, že pri knihách ktoré ma nebavia, či sa mi v niečom nepáčia som rada, keď ich vôbec dočítam dokonca a určite sa potom nechcem nútiť do toho, aby som o nich ešte ničo písala (táto kniha rozhodne nie je tento prípad), aj keď práve pri Následníčke ma to istým spôsobom nakoplo, po jej prečítaní som svoje pocity zo seba potrebovala dostať a tak som to vyriešila formou recenzie. Viem, že to, čo som práve napísala s touto recenziu veľmi nesúvisí, no chcela som Vám to povedať.

"Život je plný okamžiků, které nic neznamenají. A pak jednoho dne přijde jediný okamžik, který rozhodne o každé následující vteřině."


Aby sme sa však dostali späť k téme, táto knižka odo mňa získala 4,5 bodu z piatich. Jednak tam na mňa bolo trochu dosť násilia, občas som potrebovala pretočiť pár strán a uistiť sa, že daná postava bude v poriadku aby som vôbec mohla čítať ďalej, no a druhé negatívum tejto knižky za ktoré autorka už nemôže je to, že českého prekladu ďalšej časti sa dočkáme až koncom septembra.

*4,5/5
Budem vďačná za každý komentár či zdieľanie.




You May Also Like

2 komentárov

  1. Mne sa negatívne recenzie píšu oveľa ľahšie ako tie pozitívne. Pri pozitívnych napíšem čo? :D Super dej, super postavy... ale pri negatívnej sa môžem podrobne vyjadriť k tomu, čo všetko sa mi nezdalo a prečo sa mi to nezdalo.
    Inak táto kniha bola fajn, čítala sa rýchlo a som ozaj zvedavá na pokračovanie. Autorka si vybrala celkom zaujímavú tému.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak aj pri tých pozitívnych sa zase môžeš vyjadriť k tomu, čo presne sa ti páčilo a rozpísať sa, táto recenzia je napríklad určite dlhšia ako tá, čo je na Následníčku :D A neviem no, mám pocit, že o knižkách, ktoré sú originálne a niečím ma oslovili sa mi lepšie vyjadrujú pocity :) A k tomu pokračovaniu :D ja som tiež zvedavá, ako to všetko dopadne, ale tak mám pocit, že z konca prvej knihy už je jasné, ako to dopadne, aj kvôli tomu, čo auguri sľúbili Helene.

      Odstrániť