Láska je láska (Daniela Slávik) - Recenzia

by - 21.4.17

Daniela Slávik, autorka knihy Láska je láska je milovníčkou kníh, opery a jazmínového čaju, tak ako aj hlavná hrdinka Anabela. Aj keď sa jedná o debut, nepovedala by som to. Kniha bola prepracovaná, dej nebol plytký a postavy boli realistické. Ale poďme na to pekne od začiatku.

Informácie o knižke:
Originálny názov - Láska je láska
Autor - Daniela Slávik
Vydavateľstvo - MERIDIANO-press
Žáner - Román


"Trpkú príchuť divadla som za tento rok stihla ochutnať už viackrát. Opera vedela očariť, ale bola vrtkavá a náladová. Rovnako ako ľudia, ktorí tu pracovali, vrátane mňa. Milovala som ju a zároveň nenávidela, ale zakaždým ma sem ťahalo neviditeľné puto."

Nie vždy reagujeme tak ako by sme mali, bojíme sa nových vecí a odsudzujeme iné. Každý sme iný, no keď si spoločnosť myslí, že niektoré veci vytŕčajú z davu, udupe ich a tým pádom sa z nich stávajú kontroverzné a nehovorí sa o nich a ak hej, nie v dobrom slova zmysle. Kde je však tá hranica? O koľko sa môžme líšiť od davu a čo je vlastne normálne?

"Raz mi Miš povedala, že všetká ta nenávisť a nepochopenie vzišlo z náboženstiev. Ľudia prestali veriť v seba, miesto toho vymysleli bohov, ktorí diktujú pravidlá.
Pritom je v Biblii toľko amorálnych vecí ale tie nikomu nevadia."

Knižka je v podstate rozdelená na dve časti, tie ktoré sú prerozprávané z pohľadu hlavnej hrdinky Anabely, písané rovným písmom, a tie, ktoré hovoria o živote niekoho iného zase šikmým. Hneď tá prvá je prerozprávaná z pohľadu Leny, žene zahalenej v rúšku tajomstiev s neľahkým osudom, kvôli rodičom, ktorí ju odsúdili. Postupne sa jej prepletajú cesty s hlavnou hrdinkou, s ktorou sa pôvodne plánovala len vyspať, tak ako s mnohými pred ňou, no Ana ju zaujala a tak sa z pôvodne jednorázového romániku stáva dlhodobý vzťah, nie však na verejnosti, mimo bytu Anabely a stien kaviarne Sapfo.

Anabela je asistentkou dramaturgičky v opere, na pohľad má svoju vysnenú prácu, keďže tento druh umenia miluje, no jej nadriadená Zuzana po nej neustále kričí ako je neschopná aj keď jej dáva úlohy, ktoré v náplni práce nemá. Okrem divadla sa venuje čítaniu, a keď v divadle práve nie je sezóna, privyrába si písaním bakalárok, či diplomových prác. Zaujíma Vás o Anabele viac? Začítajte sa a prežite na vlastnej koži aké to je, keď Vás niekto odsudzuje len preto, kým ste.


"Niektorým povieš, že 5x5 je 84 a dokonca života si budú myslieť, že to tak je. Nielenže si neoveria, či je to skutočne tak, ale oni budú svätosväte presviedčať aj ostatných o svojej pravde. Presne tak to je aj s ľudmi, ako tvoja mama... Majú svojich 84."

Táto knižka mi sadla, stránky sa otáčali skoro samé a keď som na nejakej vyučovacej hodine nemohla čítať, len som tŕpla, kedy bude konečne prestávka. Knižky s LGBT+ tématikou mám rada, lebo nikdy nie sú o ničom, nesú v sebe isté posolstvo a rozprávajú o téme, o ktorej zvyšok spoločnosti mlčí, alebo sa k nej nevyjadruje pekne. Lenže nikto z nás si nevyberá do koho sa zaľúbi, pamätajte na to, kým nejakého človeka za toto, či čokoľvek iné odsúdite.
Jediné, čo by som knižke vytkla je predlžovanie slov, keď niekto miesto ahoj napíše ahóóóóóój, nevyzerá to dobre a ani sa to dobre nečíta, ale to je maličkosť. Inak u mňa knižka prešla na výbornú a dúfam, že ďalšie, čo tento rok prečítam budú tiež tak dobré a samozrejme aj v to, že sa dočkám pokračovania.

Budem vďačná za každý komentár či zdieľanie.


Keď Vás knižka zaujala, určite sa choďte pozrieť aj na autorkin blog, odkiaľ som čerpala fotky k tejto recenzii.




You May Also Like

4 komentárov

  1. O knižke som už počula, ale nie je to práve moja šálka kávy. No recenziu si napísala peknú. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak každá knižka nie je pre každého :) ale som rada, že recenzia sa ti páčila. Ďakujem :).

      Odstrániť
  2. Tahle knížka mě moc zaujala. Asi po ní mrknu ;-) Děkuji za tip. Recenze je opravdu moc hezky napsaná.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, prepáč, že až tak neskoro, ale veľmi som sa na tomto blogu poslednú dobu nevyskytovala. Som rada, že Ťa knižka zaujala a dúfam, že keď odpisujem tak neskoro, že už je prečítaná :).

      Ďakujem ♡.

      Odstrániť