Leto s Alexandrom (Silvia Demovičová) - Recenzia

by - 28.3.17

Silvia nie je známou autorkou, rovnako, ako Leto s Alexandrom nie je známou knihou, jedná sa totiž o autorkin debut a slovenskú knižku, čiže sa o nej nebolo možné dozvedieť ani zo zahraničia. Ako Vám už asi predošlá veta napovedala, knihu som si teda nevybrala preto, že by som už od autorky niečo čítala, alebo by bola známa. Nech to vyznie akokoľvek povrchne, na knižke ma zaujala jej jasnožltá obálka.  Musím sa priznať, že aj keď toho mám veľa načítaného, knihy podľa obalu súdim. Zastávam si totiž názor, že obálka by knihu mala reprezentovať a istým spôsobom aj vystihovať, aj keď je jasné, že celý príbeh na obálku nevtesnáte.

Informácie o knižke:
Originálny názov - Leto s Alexandrom
Autor - Silvia Demovičová
Vydavateľstvo - Verbarium
Žáner - YA



"V živote vraj človek prichádza o ilúzie trikrát. Prvýkrát stráca ilúzie o rodičoch, druhýkrát o sebe a tretíkrát o svojich deťoch. Nikto z nás nie je dokonalý. Ani moji rodičia, ani moji kamaráti, ani ja."

Táňa je nútená odísť z domu spolu s jej mamou uprostred noci. A tak sa miesto luxusu, ktorý mala v Trnave ako miestna smotánka, ocitá na dedine u svojej babky skoro bez peňazí. Jej mama nepracovala, lebo dokázali vyžiť len z platu jej otca a preto si nemôže nájsť prácu, navyše sa treba starať o jej babku, ktorej kvôli cukrovke amputovali obe nohy. Táňa si však časom nájde priateľov, podivného Alexa, ktorý chodí celý v čiernom a čapicu nosí dokonca aj doma, keď sú vonku tridsať-stupňové horúčavy, a jeho sestru, Zuzku, s ktorou začne brigádovať na dedinskej farme. V lete síce plánovala brigádovať v novinovom stánku, no, že nakoniec skončí s takouto prácou sa jej ani neprisnilo.


"Možno som to dokonca aj videla, len mi to nedávalo v tom čase zmysel. Ako keď máte pred sebou rozsypané puzzle a chýba vám predloha, podľa ktorej ich treba poskladať. Neviete, aký obraz majú tvoriť, ani z ktorého konca začať. Až keď ich niekto začne ukladať na miesto a výsledný obraz sa vám vynára pred očami,
dokážete doplniť chýbajúce kúsky."

Na knižke oceňujem to, že sa čítala veľmi rýchlo a štýl písania autorky bol sympatický, mrzí ma však, že v nej nebolo veľa citátov, jediné dva, ktoré ma oslovili, som našla až na konci knihy a tak som si vlastne ani nemohla vybrať, ktoré do tejto recenzie zahrniem. Musím však podotknúť, že sa jedná skôr o oddychové čítanie a náročnejším čitateľom možno neulahodí. Aj keď ktovie? Každý si podľa môjho názoru raz za čas potrebuje prečítať niečo menej náročné :).

Budem vďačná za každý komentár či zdieľanie.


You May Also Like

3 komentárov

  1. Súhlasím, každý si potrebuje prečítať aj niečo menej náročné a oddýchnuť si :)) Osobne takéto knihy nevyhľadávam, no túto knihu som už zaznamenala a vážne ma zaujala...rada by som jej raz dala šancu, na relax bude ako stvorená♥ Maj sa krásne ^.^

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ♥ Ja som rada, že som si knižku prečítala a pokiaľ Ťa knižka zaujala, podľa mňa budeš aj ty. Pekný zvyšok týždňa :)

      Odstrániť
  2. Slovenské knihy veľmi nečítam, ale táto kniha na mňa zasvietila z diaľky už na Bibliotéke a som na ňu celkom zvedavá.
    Obzvlášť dôležité je pre mňa, aby sa dobre a rýchlo čítala, čo sa podľa tvojho názoru aj číta, takže určite tomu chcem dať šancu.

    OdpovedaťOdstrániť