Pomarančové dievča (Jostein Gaarder) - Recenzia

by - 10.6.18

Na obálke slovenského vydania tejto knižky sa píše, že Pomarančové dievča je záruka dobrej knihy. Bodaj by nie, keď ju napísal Jostein Gaarder, autor filozofického románu Sofiin svet, ktorý bol v roku 1995 najpredávanejším titulom na svete a bol preložený do 60 jazykov. Jostein sa vo svojich dielach zaujíma o to kým sme, odkiaľ pochádzame a kam smerujeme. Ani táto kniha nie je výnimkou a myslím si, že má mnohým ľudom čo povedať.

Informácie o knižke:
Originálny názov - Appelsinpiken
Autor - Jostein Gaarder
Vydavateľstvo - Verbarium
Žáner - Young Adult

“Sny o nepravdepodobnom majú svoje meno. Voláme ich nádej.”

zdroj obrázku: xaroulini

“Georg, týmto príbehom sa tiahne jedna niť, a tou sú chvíle, čo som strávil s Pomarančovým dievčaťom. Nemá zmysel počítať dni, keď som ju nestretol. Tak ako sa nehovorí o kupónoch lota, čo nevyhrali. Počul si niekedy, že by sa nimi niekto chválil? Kedy si naposledy čítal v novinách o človeku, ktorý sa nestal v lote milionárom? O tom je aj tento príbeh. Príbeh o dievčati s pomarančami je rozprávanie o obrovskej lotérii, kde vidno len víťazné kupóny.
  
Jan Olav, zomrel, keď jeho syn nemal ani štyri roky. Bolo toho veľa, čo mu chcel povedať, no
Georg bol ešte primalý na to, aby to chápal. Preto sa rozhodol zanechať mu list, v ktorom mu položil zopár otázok, rozprával mu o živote a vesmíre, no rozpovedal mu aj tajomný príbeh o dievčine s pomarančami. Georg sa nakoniec rozhodne napísať knihu spolu s jeho otcom, je to akýsi dialóg ponad priepasť času. Knihu totiž tvorí Janov list z minulosti, prostredníctvom ktorého Georg spoznáva svojho otca, a myšlienky a odpovede jeho syna zo súčastnosti. Viac vám však prezradiť nechcem, knižka určite stojí za to, aby ste po nej siahli a záhadu Pomarančového dievčata odhalili sami.

“Pokus pochopiť vesmír sa azda dá prirovnať k skladaniu dielikov veľkého puzzle. Hoci je rovnako pravdepodobné, že ide o mentálnu hádanku a odpoveď nosíme kdesi v sebe. Lebo veď tu sme. My sme vesmír. Možno ešte nie sme celkom dotvorení.”

Pomarančové dievča je knihou, ktorá vám utkvie v pamäti svojou výnimočnosťou a po rozume vám bude behať aj po tom, ako ju dočítate. Rýchlo si obľúbite hlavného hrdinu, no aj ostatné postavy a na konci vám jednoducho budú chýbať. Myslím, že Pomarančové dievča je jednou z najlepších kníh, ktoré sa mi dostali do rúk, minimálne za tento rok, a rozhodne sa ju ešte chystám prečítať. Aj napriek tomu, že táto knižka má len vyše sto strán, jej výpovedná hodnota je oveľa vyššia. Čo si myslíte o Pomarančovom dievčati vy?

Budem vďačná za každý komentár či zdieľanie.


You May Also Like

0 komentárov