Nerve (Jeanne Ryan) - Recenzia

by - 25.11.16

O knižke Nerve sa väčšina ľudí dozvedela až po jej filmovom spracovaní. Mne osobne nerobí problém čítať knihu, aj keď som už videla jej filmovú adaptáciu, no v tomto prípade to nebude robiť problém naozaj nikomu. Asi každý knihomoľ postrehol rozdiely v knihách a filmoch o Percym Jacksonovi a tu to je úplne rovnaké. Kniha s filmom má dokopy spoločnú len hru s rovnomenným názvom knihy, hlavnú hrdinku a jej pár najbližších priateľov, ktorých charakter sa však v niektorých prípadoch líši. Rozdielne sú výzvy, ceny, postavy a dokonca aj mesto, v ktorom sa dej odohráva.

"I told you, ancient history."
"How ancient?"
"About three hours."

Hlavná hrdinka Vee je stredoškoláčka, ktorá vo voľnom čase robí maskérku v školskom divadle, odvaha nepatrí medzi jej silné stránky a aj preto svoj život trávi doslova za oponou, za to jej najlepšia kamarátka Sydney je jej pravý opak a na javisku je za hviezdu. O tom, že Vee strávila nejaký čas v nemocnici z nám zatiaľ neznámeho dôvodu, sa zo začiatku dozvedáme len okrajovo, no rodičia ju kvôli tejto udalosti potrebujú mať neustále pod dozorom a doma musí byť vždy načas.


Na podnet jej spolužiaka Mathewa, do ktorého je
zamilovaná, sa prihlási do súťaže Nerve, no po prvom kole je odhodlaná s touto súťažou prestať, ceny sú však čoraz zaujímavejšie, hra o Vás totiž vie všetko a Vee sa ešte k tomu do cesty primotá Ian, ktorý sa stáva jej partnerom pri plnení výziev. Čo ak sa to však vymkne z pod kontroly a Vee nakoniec neohrozí len seba ale aj jej blízkych?

"We've learned an interesting rule about fame. Those who seem desperate for it are the people that others least want to see."

Kniha, tak ako aj film Vás pohltí do deja, má originálny námet a hodnotím ju pozitívne. V slovenskom ani českom preklade zatiaľ nevyšla, no ak chcete začať s čítaním v angličtine, táto kniha je určite dobrá voľba. Ja sama som v anglickom jazyku veľa kníh neprečítala, no pri tejto knihe (tak ako pri väčšine zo žánru YA) nepotrebujete rozumieť každému slovu, aby ste pochopili celému kontextu.



You May Also Like

3 komentárov

  1. Ja som si knižku všimla už dávnejšie, nie po filmovom spracovaní. Vlastne ju pred pár rokmi spomínala jedna blogerka a vtedy som si ju pridala do to-read listu. Ale nakoniec som sa k nej nedostala, film bol zrazu na svete, tak som si ho pozrela. :D Ten sa mi celkom páčil (a to ani nehovorím o sympatickom hereckom obsadení), no ja mám taký problém, že na rozdiel od teba, mne robí dosť ťažkosti čítať knihu po filme. Takže kniha ma už neláka.
    Mne sa páčili aj filmy ako Warm bodies alebo Labyrint. Ku knihám som si sadla po tom, čo som si ich pozrela a po pár stranách som to odložila.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Knižku som zaregistrovala už dávno na GR ale nikdy som ju nečítala a nejako ani neplánovala. Mám ju stiahnutú, že možno raz, ale nejako viac som sa k nej pustiť neplánovala :) Ale potom vyšiel film a film bol dooosť zaujímavý a dosť som si ho obľúbila (šťastná voľba hercov) a tak teraz určite niekedy plánujem prečítať aj knihu :)
    Inak - veľmi pekný vzhľad :)

    OdpovedaťOdstrániť