Renegáti (Marissa Meyerová) - Recenzia

by - 4.6.18

Nie som si istá, či americkú spisovateľku Marissu Mayerovú treba nejako veľmi predstavovať, určite ste o nej počuli v spojitosti s Mesačnými kronikami - knihami, ktoré sú prerozprávaním klasických rozprávok, no s prvkami sci-fi a fantasy. Ak ste však nepočuli o Renegátoch, na ktorých sa dnes pozrieme, určite ostaňte, tá kniha naozaj stojí za to.

Informácie o knižke:
Originálny názov - Renegades
Autor - Marissa Meyerová
Vydavateľstvo - Egmont
Žáner - Sci-fi, Fantasy

“Každá revoluce jde ruku v ruce se smrtí. Někteří musí zemřít, aby jiní mohli žít. Je to tragédie, ale zároveň i pravda.”

zdroj obrázku: bookswrotemystory

“Záměr. Vůle. Soustředění. Už jako malý se naučil, že ze všeho nejvíc záleží právě na tomhle. Samotná schopnost nebo provedení byly až druhotné. Šlo především o to, skutečně chtít.”

V post-anarchistickom svete, kde vládu prebrali Renegáti - ľudia s výnimočnými schopnosťami, ktorí chceli pre svet lepšiu budúcnosť, sa hneď na začiatku stretávame s Novou, Anarchistkou, z ktorej pohľadu je prerozprávaná väčšina kapitol.  K Renegátom cíti nenávisť, lebo jej otcovi prisľúbili, že ochránia ich rodinu a kvôli tomu, že nedodržali slovo ostala Nova bez rodičov a mladšej sestry. To však nie je jediná vec, kvôli ktorej túži po pomste. Neskôr jej Renegáti zabili strýka, vodcu Anarchistov, ktorý sa o ňu staral odkedy prišla o rodičov. Nie všetky kapitoly sú však prerozprávané z jej pohľadu, ale aj z pohľadu Adriana, syna dvoch zakladajúcich Renegátov, a tak máme možnosť nahliadnuť, ako to funguje v oboch znepriatelených skupinách. Aj napriek tomu tak nejak nevieme, komu vlastne držíme palce. Zo začiatku nadržiavame Nove aj napriek tomu, že je Anarchistkou a vo väčšine príbehov sú práve superhrdinovia tí dobrí. Nie všetko je však také, ako sa môže zdať. Niektorí z Renegátov porušujú vlastný kódex a na druhú stranu tu máme Anarchistov, ktorí netúžia po chaose, ale po slobode. Táto kniha jednoducho nemá vyslovene kladné či záporné postavy, no postavy, ktoré sa správajú ľudsky, podľa svojho presvedčenia. Každá skupinka chce dosiehnuť to, čo je podľa nich najlepšie, no aj napriek tomu, sú to úhlavní nepriatelia. Čo sa však stane, ak sa tieto dva svety stretnú, keď sa Nova pod zmeneným menom zúžastní skúšok za Renegátku, aby mala informácie z prvej ruky, a nakoniec uspeje?

“Jak dlouho bude trvat, než se lidstvo dobrovolně vzdá svobody a zodpovědnosti? Za jak dlouho zapomene, co ty věci znamenají?”
 
 Knižku hodnotím veľmi pozitívne, nakoľko sa pri nej človek nenudí. Takmer neustále bola nabitá akciou a opis prostredia bol tak úžasný, že ste niekedy mali pocit, že ste na tých miestach z knižného sveta boli. Ďalšou kladnou vecou je aj to, že schopnosti Renegátov a Anarchistov neboli už stokrát okukané a tuctové, no práve naopak originálne. Nova, ktorá nikdy nespí a vie človeka uspať tým, že sa ho dotkne, či Adrian, ktorý dokáže zhmotniť všetky svoje kresby, no nie len to. Čo poviete na superschopnosť, premeniť sa na kŕdeľ motýlov, ovládať masu ľudí ako bábky, či dokonca absorbovať schopnosti ostatných výnimočných?

A čo vy, čítali ste už Renegátov?

 Budem vďačná za každý komentár či zdieľanie.






You May Also Like

0 komentárov