Stačí jen chtít (Joelle Charbonneau) - Recenzia

by - 3.7.17

Autorku Joelle Charbonneau, pochádzajúcu zo Chicaga, môžete poznať vďaka jej úspešnej sérii Univerzita výjimečných. Medzi žánre, ktorými sa zaoberá patria trillery, mystery a YA, no a táto knižka nie je výnimkou.

Informácie o knižke:
Originálny názov - NEED
Autor - Joelle Charbonneau
Vydavateľstvo - Fragment
Žáner - Thriller, Mystery, YA


Stačí len chcieť... presne, ako hovorí názov knihy, lenže želania ktoré vyslovíte nahlas vždy nemusia byť také, ako si ich predstavujete, aj keď ste ich pôvodne chceli. Sociálna sieť NEED vám dá všetko po čom túžite, stačí len na oplátku splniť úlohu, ktorú vám zadá. Zo začiatku sú úlohy nevinné. Vašou jedinou úlohou je napríklad pozvať piatich kamarátov, aby sa tiež zaregistrovali, no zadania sú čoraz ťažšie, stupňujú sa. Čo sa však stane, ak sa to dostane do bodu, kedy môžete prísť o život? Na tejto knihe je krásne vidieť, aký môžu mať dopad na ľudí sociálne siete, no aj to, čo všetko sme ochotní urobiť pre to, aby sme získali nový mobil, či lístky na koncert.

Přání: Touha něco vlastnit nebo dokázat. Něco chtít.
Potřeba: Něco, co je důležité, protože je to zásadní, něco nezbytného bez čeho nemůžete žít.
CO POTŘEBUJETE?

Hlavná hrdinka Kaylee Dunhamová je však iná ako jej rovesníci. Má iné priority ako jej spolužiaci a keď sa jej NEED opýta, čo potrebuje do kolónky zadá ľadvinu pre jej brata DJa. Pre to, aby pomohla svojmu bratovi urobila hádam všetko. Snažila sa nájsť svojho otca, cez prestávky presviedčala spolužiakov aby sa dali testovať, či náhodou nie sú vhodný darcovia, až si celé mesto a dokonca aj jej mama začali myslieť, že to v hlave nemá v poriadku a tak sa ako jediná východisková situácia zdá poslať svoje želanie na sociálnu sieť o ktorej ešte pred pár dňami nemal nikto poňatia. Aj dobrý úmysel sa však môže zvrtnúť a na koniec nemusí byť ohrozený len život jej brata, ktorý nutne potrebuje transplantáciu.

Knižka by sa určite dala označiť za čítavú, značí o tom aj fakt, že som ju prečítala za jeden a pol dňa. Vytknúť by sa jej však dalo mnoho pohľadov a striedanie ich a er formy. Keď sú kapitoly z pohľadu hlavnej hrdinky písané v prvej osobe a tie zvyšné v tretej, občas to môže pôsobiť a aj pôsobí mätúco. Aj keby ste sa knižku nechystali čítať, všetci by sme si z nej mali zobrať ponaučenie: Nezájdime tak ďaleko, aby sme kvôli internetu, či našim túžbam ohrozili život niekoho iného. Aj keď si môžete povedať, že knižka je len výplod autorkinej fantázie, neznamená to, že sa niečo podobné nemôže prihodiť aj nám.

Budem vďačná za každý komentár či zdieľanie.




You May Also Like

4 komentárov

  1. Mne tie pohľady spočiatku trochu prekážali, ale potom som si na to zvykla, lebo celý ten príbeh robili výnimočným a úplne vygradovali napätie. Ukázalo sa tam, ako to má všetko autorka dopodrobna premyslené.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V tomto máš asi pravdu, no podľa mňa mohli byť aspoň písané v jednej osobe, buď celé v prvej, alebo celé v tretej. V prvej kapitole o inej osobe mi to prišlo, ako keby o danej osobe hovorila Kaylee a až potom som si uvedomila, že to je písané v inej osobe.

      Odstrániť
  2. Dobre napísaná recenzia, knižku si určite prečítam :). Tou témou mi úplne pripomína Hru o život-Nerve. A tie pohľady, možno sú len chybou v preklade, možno v origináli to bolo napísané z jedného uhlu pohľadu :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že si knižku prečítaš, určite za to stojí. Ak sa ti páčil Nerve je vysoká pravdepodobnosť, že sa ti bude páčiť aj toto. Ďakujem za komentár :)

      Odstrániť